Як Україна отримує вакцини проти COVID-19?

14 Лютого, 2022

Є три шляхи, якими Україна отримує вакцини.

● Глобальна ініціатива COVAX. Як країна з низьким та середнім рівнем доходу, Україна отримає вакцини (AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Novavax) безкоштовно. Україна ввійшла до переліку країн, яким COVAX надала вакцини проти COVID-19 у першій хвилі розподілу.

● Державна закупівля.

● Гуманітарна допомога.

Що таке COVAX?

COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин проти COVID-19 і забезпечити ними країни з низьким та середнім доходом.

Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівлі вакцин, а також їхнього перевезення, логістики та зберігання.

COVAX постачає в країни тільки ті вакцини, які ВООЗ включила до реєстру засобів для використання в надзвичайних ситуаціях.

Цілі COVAX у світі:

● вакцинація щонайменше 20% населення країн;

● доступ країн до різних вакцин;

● постачання вакцин, щойно вони з’являються;

● завершення гострої фази пандемії;

● відновлення економіки. COVAX в Україні:

● може безкоштовно забезпечити вакцини для 8 млн людей в Україні;

Детально: www.unicef.org/ukraine/covax

Як відбувається реєстрація вакцин в Україні?

Україна максимально спростила процес реєстрації вакцини. Президент підписав закон, який спрощує процедуру реєстрації та використання вакцин проти COVID-19 в Україні та скорочує її до п’яти днів.