Рекомендації про те, як поводитися до та після вакцинації

14 Лютого, 2022

Чи треба перед вакцинацією робити обстеження чи аналізи, як-от загальний аналіз сечі чи крові, або міряти тиск?

Ні, не треба.

Чи потрібно мені здавати тест на коронавірусну хворобу перед вакцинацією? 

Ні, перед вакцинацією не потрібно здавати ПЛР-тест на коронавірус SARS-CoV-2, чи на антитіла до нього.

Чи можна вживати алкоголь до чи після вакцинації від COVID-19?

Наразі немає підстав вважати, що вживання помірних доз алкоголю впливає на ефективність щеплення проти COVID-19. Водночас великі дози спиртного пригнічують роботу імунної системи, що може послабити імунну відповідь на вакцину.

МОЗ нагадує, що зловживання міцними алкогольними напоями шкодить здоров’ю людини, незалежно від того, чи збирається вона вакцинуватися.

Чи можна їсти жирну їжу до чи після вакцинації від COVID-19?

Режим чи склад вашого харчування ніяк не повинен бути бар’єром для вакцинації проти COVID-19. Втім, слід пам’ятати, що у деяких людей “важка” їжа може бути причиною болю у животі, нудоти чи блювання, що призведе до порушення вашого самопочуття у післявакцинальний період.

Чи можна мочити місце введення вакцини, приймати душ?

Приймати душ, приймати ванну після вакцинації та мочити місце щеплення можна. Головне не терти місце уколу під час та після приймання душу або ванни для уникнення зайвого подразнення.

Чи є якісь обмеження щодо фізичних навантажень після вакцинації від COVID-19?

Якщо ви не маєте сильної реакції на щеплення від COVID-19 та почуваєтеся добре, то ніяких обмежень для тренувань чи інших видів фізичної активності немає. Втім, слід пам’ятати, що надмірні навантаження шкодять здоров’ю, та прислухатися до свого організму.

Чи можна подорожувати літаком після вакцинації?

Так, подорожувати літаком можна.

Медичні експерти вважають, що немає підстав для занепокоєння, що щеплення проти COVID-19 може вплинути на ризик виникнення тромбозів під час повітряних подорожей.

Чи може вакцинація вплинути на результати мамографії?

Так. Збільшення лімфатичних вузлів є нечастою побічною реакцією на вакцину Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Потрібно зважати на це, якщо ви збираєтеся робити мамографію.

Чи потрібно мені носити маску й уникати близького контакту з іншими, якщо мені ввели дві дози вакцини?

Так. Вакцинація зменшує, але не усуває повністю ризик зараження. Тому рекомендовано дотримуватися всіх правил респіраторної гігієни, носити маску і тримати дистанцію навіть після вакцинації.

За матеріалами Полтавської ОДА